17.12.2023 | Tereza Hoffmannová

U14: Miroslav Šašek – Na prvním místě je náš styl a herní projev

Po konci podzimní sezony se kategorie starších žáků pohybuje na průběžném šestém místě v tabulce České ligy žáků. V prvních kolech zaznamenala devět výher, čtyři prohry a dvě remízy. V rozhovoru s hlavním trenérem Miroslavem Šaškem se zaměříme nejen na soutěž, kterou kategorie U14 hraje, ale také na dílčí cíle sezony a fungování týmu od jejího začátku.

Jak hodnotíte podzimní část sezóny kategorie U14?

Nový tým jsme převzali v létě. Následovala klasická příprava, tedy tréninky, utkání, turnaje a soustředění v Roudnici nad Labem, kde jsme se snažili navnímat, jak kádr funguje. Samotné soutěžní zápasy v reorganizované České lize žáků U14 nás dokonale prověřily. Je to těžká soutěž, ve které jsme se střetávali s dobře připravenými týmy a téměř žádné utkání pro nás nebylo lehké. V zápasech jsme až na malé výjimky byli konkurenceschopní, mužstvo předvádělo velmi vyrovnané výkony po herní stránce, což nás v této věkové kategorii zajímá nejvíce. Důležité je také zmínit, že hlavní tréninkový proces probíhá v Regionální fotbalové akademii Ústeckého kraje zde v Teplicích, ve které máme nadstandardní podmínky k přípravě a také většinu hráčů z kádru.

Co všechno máte v plánu v rámci zimní přípravy?

Program je připraven. V tréninkovém procesu zřejmě nic zásadního, plán v akademii je daný. Máme domluvené přípravné zápasy a soustředění v Uherském Brodu a zájezd do Polska. Doufáme, že se nám podaří splnit vše, co máme v plánu a po doplnění kádru o vytipované hráče bude mít tento ročník vzestupnou tendenci. Předpokládáme, že zvýšením konkurence dojde k dalšímu progresu a vyprofilují se z něho zajímaví jednotlivci do budoucna. Fotbal je, řekl bych, tvůrčí činnost a všichni v té hře musí přemýšlet. Tvořivost a samostatné rozhodování každého hráče je základním stavebním kamenem úspěchu pro jejich další karieru. Kromě fotbalových dovedností, je to hodně o detailu, chceme vychovávat inteligentní fotbalisty, a především dobré lidi. Takže i na těchto aspektech budeme společně pracovat.

Jaké máte cíle pro jarní část sezóny?

Na prvním místě je náš styl a herní projev mužstva založený na určitých principech. Snažíme se o ofenzivní, útočný fotbal, ke kterému je potřeba dobře ovládat míč. Je také potřeba věnovat čas taktice, v tomto věku by hráči měli vědět, jak se chovat v defenzivní i ofenzivní činnosti a tohle všechno přenést z tréninků do zápasů. Samozřejmě, že nás také zajímají výsledky utkání, ale není pro nás to hlavní. Hlavní je cesta, jak k nim dojít. A budeme se snažit také o odstraňování nedostatků, které vidím např. v samostatné iniciativě hráčů překonávat překážky, mít v sobě touhu vyhrát utkání, i když se v něm nedaří, zlepšovat svůj celkový přístup k povinnostem jak ve škole, tak v tréninku.

Je něco, co byste rád doplnil?

Závěrem bych chtěl poděkovat za spolupráci svému dlouholetému kolegovi Jirkovi Černému a vedoucímu týmu Petru Voráčkovi. Dále také trenérům v RFA a FK Teplice. A zdravím všechny zaměstnance a samozřejmě příznivce FK Teplice.