04.02.2024 | Tereza Hoffmannová

Turnaj O sklářský pohár v kategorii U8 a U9

Kategorie U8 a U9 se koncem ledna zúčastnily domácího turnaje, tedy Sklářského poháru ve sportovní hale v Teplicích. Pro oba týmy to byla mimořádná událost, i proto, že se jednalo právě o turnaj, který pořádal sám klub FK Teplice. Kategorie U9 měla fotbalový program od 8:00, dále poté navázala kategorie U9 od 13:00. U8 vybojovala 2. místo a U9 nakonec skončila zlatá. Zeptali jsme se trenérů obou kategorií, jak hodnotí nejen turnaj samotný, ale také předvedenou hru svých svěřenců.

Kategorie U8

„Pro naši kategorii U8 to byla další akce větších rozměrů a přikládali jsme tomuto turnaji velkou váhu, a proto jsme se na tuto akci chtěli po Vánocích pořádně připravit. Během měsíce ledna jsme se klukům snažili v trénincích vštěpovat základní techniku s míčem, vedení, dovednost, a především různé finty a kličky. V tomto měsíci jsme měli pouze dvě mini ligy, které nám ukázaly naše plusy i mínusy. Pomalu se blížil den D a Sklářský pohár již ťukal na dveře. Největší obavu jsem měl z toho, že kluci budou ve velké hale nervózní, ale opak byl pravdou. Během turnaje na nás nebyla žádná nervozita znát a kluci se s celým turnajem skvěle popasovali. Formát turnaje na dvou hřištích nedal žádnému týmu vydechnout a krátká pauza mezi zápasy vždy přišla vhod. Krátce bych také rád zhodnotil naši hru, kdy jsme chtěli přenést naučené prvky z tréninků do turnaje, a to se nám z větší části dařilo. Z deseti zápasů se nám podařilo osmkrát dotáhnout zápas do vítězného konce, ve zbylých dvou kláních jsme nestačili pouze na tým Soccer for Kids z Německa, který nám nastavil vysokou laťku. Věřím, že poctivou prací a naším úsilím s nimi brzy sehrajeme vyrovnanou partii a dokážeme i tento tým porazit. Nejvíce mě těší radost kluků, kteří dle mého zažili zatím svůj největší úspěch v podobě 2. místa. Stále je ale pořád na čem pracovat, jelikož nás do konce sezony čeká několik mezinárodních turnajů, na kterých se budeme chtít prezentovat podobnými výkony. Zatím nám vše jde podle plánu a postupnými krůčky se pomalu dostáváme do ideálu, jak by hra v kategorii U8 měla vypadat. Na závěr bych chtěl poděkovat za skvěle zorganizovaný turnaj našemu šéftrenérovi přípravek Michalu Karrmannovi a také sekretáři mládeže Tomáši Künzlovi. V neposlední řadě patří poděkování našim rodičům z kategorie U8, bez kterých bychom nefungovali tak, jak momentálně fungujeme.“ okomentoval uplynulý turnaj hlavní trenér kategorie U8 Adam Jahnel.


Kompletní výsledky turnaje: 

Konečná tabulka:

1.   SFK Dresden

2.   FK Teplice

3.   FC Tempo Praha

4.   FK Baník Most-Souš

5.   FK Ústí nad Labem

6.   FC Slavia Karlovy Vary

Kategorie U9

„Vrcholovým turnajem v lednu je každý rok náš Sklářský pohár a letos se nejednalo o výjimku. Hrací plochu tvořily dvě hřiště, kde se na jednom se hrálo 4+1 a na druhém 3 na 3. Výhodou je, že při složení šesti týmů jsou hráči téměř pořád ve hře, za což jsme rádi. O pořadí pak rozhodovaly možná trošku netradičně vstřelené branky. Pro některé týmy to bylo zvláštní pravidlo, ale máme k tomu důvody, o které se rád podělím. V přípravkovém fotbale totiž nejde zas až tak o vítězství, ale o hru samotnou. Hráči by se měli umět rychle rozhodovat. Když víte, že musíte dát hodně gólů, tak musíte všechno dělat rychle. Například i rozehrávat rohy, auty, prostě máte na všechno méně času a finální situaci chcete řešit gólově. Po vstřelené brance krátká radost a rychle na polovinu, ať se hraje. Tady jsme zase formou hry vlastně trénovali přepínaní útok – obrana. Navíc chceme podporovat útočnou hru, a ne za stavu 1:0 sázet na jistotu. Přesně takto jsme klukům v kabině vysvětlovali systém turnaje. Jsem rád, že to naši kluci zvládli, my trenéři jsme dodržovali naše standardy, tedy střídat kluky na všech postech a měnit jim strany. Musím říct, že i tak se klukům skvěle dařilo. A kdo byl pro nás nejtěžší soupeř? Hráči z Děčína, které sice systém turnaje posunul na třetí místo, ale věřím, že i tak se jim turnaj líbil. Těšíme se až si spolu zase 2. března zahrajeme, tentokrát v hale v Krupce.“ zhodnotil turnaj hlavní trenér kategorie U9 Kamil Jůzl.


Kompletní výsledky turnaje: 


Konečná tabulka:

1. FK Teplice

2. SFK Dresden

3. FK Junior Děčín

4. FK Baník Most-Souš

5. FK Ústí nad Labem

6. FŠ Litvínov

Na závěr bychom rádi poděkovali všem, kteří se na turnaji podíleli, zejména fanouškům, bez kterých by to zkrátka nebylo ono!

Nestihli jste turnaj nebo se chcete znovu podívat na povedené akce a góly? Naskenujte a sledujte!