14.12.2023 | Tereza Hoffmannová

ŽENY: Pohled na podzimní sezonu očima hlavní trenérky

Kategorie žen má po odehraných zápasech podzimní části pouhé 3 body za tři remízy a patří jí tak poslední místo v tabulce. Jak se na sezonu zpětně dívá hlavní trenérka Markéta Vlastníková a jaké má s týmem plány do budoucna se dočtete v řádcích níže.

Máte za sebou náročnou podzimní sezonu, jak byste ji zhodnotila?

Bohužel podzimní část sezóny nemohu hodnotit nijak pozitivně. Před startem soutěže jsme si stanovili určitý cíl a ten se nám zatím ani zdaleka nedaří naplňovat. Po podzimní části sezóny jsme na posledním místě tabulky se ziskem 3 bodů a bez jediné výhry. Takže ke spokojenosti mám hodně daleko. Soutěž jsme odstartovali výraznou porážkou na půdě FC Praha. Následovala hodně nešťastná remíza s Prague Raptors, kdy jsme o body přišli kvůli velmi laciné individuální chybě. Poté přišla série 4 porážek v řadě, která nás srazila na kolena. Hráčky si přestaly věřit a do konce podzimní části sezóny jsme dokázali vybojovat už jenom 2 body za remízy na domácím hřišti. Minimálně v těchto zápasech jsme měli bodovat naplno, ale opět velmi lacinými chybami v defenzivě a nízkou produktivitou jsme se o body připravili sami. Jednou z věcí, které bych hodnotila pozitivně, je zapojení hráček z družstva dorostenek. Jejich přístup a výkony jsou příslibem pro budoucnost.

Umístění v tabulce není ideální, proč se podle vás nepodařilo získat více bodů?

Tu nejjednodušší odpověď nabízí pohled na samotnou tabulku. 9 vstřelených branek a 34 obdržených v 10 zápasech, to není ideální předpoklad pro výrazný bodový zisk. Zjednodušeně řečeno, byla to hlavně nízká produktivita, zbytečné chyby v defenzivní fázi a ani výkony na brankářském postu nebyly vždy úplně podle mých představ. Výsledky určitě ovlivnilo i zranění naší klíčové a nejproduktivnější hráčky Lenky Galbavé, které přišlo těsně před startem soutěže a kvůli kterému nemohla Lenka nastoupit do zápasů v průběhu celého podzimu. Bohužel se nám za ní plnohodnotnou náhradu najít nepovedlo. Dalším negativním faktorem byla nestálost sestavy, kdy jsme kvůli absencím hráček byli nuceni hráčky střídat na různých postech a neobešli jsme se ani bez doplnění družstva hráčkami z řad dorostenek, které ale jak jsem zmínila výše přistoupily k utkáním velmi dobře.

Určitě se na jaře budete dále prát o body, máte už nyní představu, co je potřeba změnit, aby přišly i první výhry?

Hlubší analýzu neúspěšného podzimu si budeme muset teprve s odstupem udělat před začátkem zimní přípravy. Budeme muset jednoznačně pojmenovat v čem jsou naše největší rezervy a nedostatky. Tomu pak přizpůsobíme nejen zimní přípravu, ale i tréninkovou náplň ve zbytku sezóny. Máme z velké části hodně mladý a nezkušený tým. Velmi by nám pomohlo doplnění kádru o starší a zkušené hráčky, které by přímo na hřišti dokázaly usměrňovat průběh hry a podporovaly mladší spoluhráčky. Tímto směrem se bude naše úsilí ubírat také. Každý z členů družstva, včetně členů realizačního týmu, by se měl zamyslet, jak změnit svůj přístup a přispět tak ke zlepšení situace. To se týká účasti na trénincích, přístupu a nasazení v přípravě i v zápasech a celkového úsilí ke splnění cíle, který je před námi.

Jaké jsou cíle do zimní přípravy, na čem chcete pracovat?

Zimní příprava bude mít z velké části standardní průběh. Absolvujeme přípravu v domácím prostředí, na únor máme naplánované soustředění v Brandýse nad Labem. Samozřejmě máme v plánu dostatek přátelských utkání. Velká pozornost bude věnována kondiční přípravě. Cílem je kvalitně připravit hráčky na zbytek sezóny, a to jak kondičně a takticky, tak i po stránce individuálních herních dovedností. Zvýšenou pozornost chceme také věnovat i zkvalitnění přípravy brankářek.

Máte něco, co byste ještě chtěla doplnit?

Chci doplnit, že našim jednoznačným a hlavním cílem je záchrana v soutěži. Tomu budeme muset podřídit úplně všechno. Odstup od soupeřů v tabulce před námi není nijak propastný a jsem přesvědčena, že cíle dosáhneme, pokud ze sebe každý z nás vydá maximum a dokážeme se obětovat ve prospěch týmu, třeba částečně i na úkor osobního života, omezení mimofotbalových aktivit a vlastního pohodlí.