23.12.2023 | Tereza Hoffmannová

WU11: Nejmladší sklářky prožily pestrou podzimní sezonu

Nejmladší kategorie ženského úseku, a to dívčí přípravka, má za sebou první půlrok pod vedením pozměněného realizačního týmu. Na pozici vedoucí týmu se posunula dlouholetá trenérka dívek Leona Němcová, její místo převzaly dvě mladé trenérky Simona Sluková a Ludmila Vyčichlová. Jaký má kategorie, do níž spadají nejmenší sklářky tréninkový proces? Jaké nové zážitky hráčky v podzimní sezoně čekaly? Odpovědi nám poskytnou trenérky dívčí přípravky v připraveném rozhovoru.

U dívčí přípravky FK Teplice začíná svůj první trenérský rok Simona Sluková. Simčo, řekneš nám o sobě nejprve pár vět?
Momentálně jsem studentkou třetího ročníku gymnázia. K fotbalu jsem se dostala před pěti lety jako hráčka. Nyní jsem stále aktivní hráčkou týmu dorostenek FK Teplice. S trénováním jsem začala teprve minulou sezónu jako asistentka Leony Němcové. Začalo mě to bavit natolik, že jsem se trénování začala věnovat více a začala jsem se vzdělávat na trenérských licencích, v čemž bych chtěla nadále pokračovat.

Další novou trenérkou je Ludmila Vyčichlová, povíš nám k sobě také pár slov?
Posledním rokem studuji v oboru kadeřnice. Aktuálně se nejvíce věnuji trénování dětí. Nově jsem přestala být aktivní hráčkou v Teplicích, což mi dává více prostoru pro trénování, které mě neustále baví a naplňuje. Trénovat jsem začala minulou sezónu jako asistentka. Udělala jsem si trenérské licence, které mi v několika ohledech pomohly.

Jaká byla náplň letní přípravy?
S letní přípravou u přípravek to bývá složité, jelikož spousta děvčat je ještě na dovolených s rodiči. Proto se zaměřujeme především na posouvání hráček individuálně. Některé hráčky tu máme čerstvě, tudíž je učíme úplné základy. Naopak některá děvčata jsou tu již druhým rokem, a tak trénujeme složitější věci. Během přípravy a vlastně v průběhu celého tréninkového procesu hráčky taktéž učíme jednoduchá pravidla, která jsou ke hře potřeba a také ty nejzákladnější taktické pokyny, aby nám holky rozuměly.

Co všechno vás v podzimní sezoně čekalo, respektive v jakém systému kategorie WU11 fungovala?
Během sezóny máme tréninky dvakrát týdně. S tím, že každý týden míváme jeden satelit s kluky. Holkám prokládáme sezónu i dalšími akcemi jako je cirkus park, plavecká hala, nástupy s A týmem a podobně. Například o Halloween jsme šly průvodem po Teplicích, holky tak mají možnost se sblížit mezi sebou a i my trenérky je poznáme z trochu jiné perspektivy.

Vaše kategorie doprovázela A-tým FK Teplice na zápas s Bohemians, jaký to byl pro holky zážitek?
Pro holky to určitě byla moc hezká zkušenost. Některé hráčky byly poprvé, některé naposledy, ale myslím si, že si to všechny velmi užily. Jsme rády, že naše hráčky pravidelně dostávají podobné příležitosti a mohou tak zažít nezaměnitelnou předzápasovou atmosféru.

Jak jste ukončili podzimní sezonu?
Na konci sezony proběhly ještě nějaké tréninky a hlavně dokopná. Ta se odehrála v Jump Aréně Most, ve které se nám opravdu líbilo. Holky hrály různé hry, soutěžily, klouzaly se na skluzavce a na závěr si pochutnaly na pizze a dětském šampaňském. My děvčatům moc děkujeme za první část sezóny a rozlučku, kterou jsme si společně velmi užily.

Jak bude probíhat zimní příprava, co máte pro holky nachystáno?
V zimě budeme nadále pokračovat s tréninky v hale. Plánujeme několik halových přáteláku. Také bychom se rády zúčastnily některého z halových turnajů, které se v našem kraji konají. Starší holky budou přecházet do mladších žákyň, a tak se budou sžívat s novým prostředím.

Co je vaším trenérským cílem u malých teplických fotbalistek?
U takto malých děvčat je naším cílem, aby je fotbal nadále bavil, chodily na něj rády a chtěly v něm pokračovat i v budoucnu. Samozřejmostí je, že se snažíme hráčky posouvat tak, aby šly do starší kategorie připravené, jak po mentální stránce, tak po té herní. Celkově se snažíme tréninky koncipovat tak, aby probíhaly zábavnou a herní formou a byly pro naše holky neustále atraktivní.