15.10.2023 | Tereza Hoffmannová

U9: Úspěšný rozjezd sezony

Kolotoč se točí a patnáctky (pozn. hráči ročníku 2015) se na něm vozí s veselou náladou. A jak by taky ne. Na trénincích jsme téměř pořád v plné sestavě, krajskou soutěží projíždíme hladce a dostavil se i úspěch ve formě vítězství na turnaji v Červených Pečkách.

Jak s oblibou říkám, nejsme tu od toho, abychom vyhrávali medaile, jsme tu od toho, aby se kluci co nejvíce zlepšovali a ty medaile přijdou časem vlastně samy. Turnaj v Pečkách se hrál v systému 3+1 a kluci to zvládli na jedničku. Bylo krásné slyšet od trenérů Liberce: „Náš tým hraje velmi dobře, ale ty Teplice jsou úplně někde jinde.“ To vás jako trenéra prostě potěší. Postupně jsme se utkali například s týmy z Liberce, Pardubic, Dukly Praha, Bohemians, Velvary nebo Vlašimí. Ve finále jsme se utkali s celkem z Náchoda a ačkoliv jsme obdrželi branku jako první, nakonec jsme celé utkání vyhráli 7:2 a turnaj ovládli. Turnaje se zúčastnilo 16 týmů, ale nejlepší byl jen jeden, a to jsme byli my. Dorazili jsme v sestavě: Din Ljevakovic, Maty Novotný, Alan Došek, Kája Zajáček, Séba Hamala, Krisťa Žďárský a Maty Matouschek.

Další akcí, která nás čekala byl pohár mládeže Planeo Cup. Konkrétně se jednalo o II. předkolo kategorie U9, kde jsme ve skupině narazili na týmy Varnsdorf, Sokolov, Most, Ústí nad Labem a Junior Děčín. Já osobně tento turnaj nemám rád. Zde se najednou přestávají dodržovat základní principy výuky dětského fotbalu a na prvním místě jsou výsledky, bohužel i za cenu změny herního systému. A to se nám opět potvrdilo. Utkání s jedním z výše uvedených celků bylo plné zdržování, dlouhých výkopů od brankáře, hráči plnili trenérem předepsaný obranný systém ála zaparkovaný autobus a to, co by mělo být v této kategorii smyslem fotbalu se úplně vytratilo. Jelikož pro nás hraje hlavní roli vývoj hráče, nikoliv výsledky a v tomto směru probíhají i naše tréninky, kluci si s tímto typem hry neuměli poradit a utkání prohráli. Kluky jsme každopádně za předvedený výkon pochválili a soustředili se na další utkání, které bylo s Děčínem, nakonec celkovým vítězem turnaje. Utkání jsme vyhráli 7:1, ale důležité bylo, že se na hřišti setkaly dva týmy, které ctí podobné principy a na rozdíl od předchozí negativní zkušenosti jsme si spravili chuť a zápas nabídl pěknou fotbalovou podívanou. S turnajem jsem se loučili se třemi výhrami a dvěma porážkami, ale i to nám v danou chvíli stačilo a postoupili jsme dál jako nejlepší čtvrtý tým ze všech skupin. Už známe rozlosování a těšíme se na 2. listopad, kdy narazíme na zajímavé soupeře. Držte nám palce, ať se nám proti týmům jako je například AC Sparta Praha nebo FK Mladá Boleslav zadaří. 

Hlavní trenér kategorie U9, Kamil Jůzl