25.12.2023 | Tereza Hoffmannová

U19: Pohled trenéra Petra Fouska na uplynulou sezonu

Nejstarší mládežnická kategorie ukončila podzimní sezonu na 4. místě České ligy dorostu jen s minimální ztrátou na místo první. V jarní sezoně se tedy bude U19 s jistotou rvát o první příčku s ostatními dotírajícími týmy. Kategorii staršího dorostu vévodí hlavní trenér Petr Fousek, v roli asistenta působí Vladimír Köck a vedoucím týmu je Roman Bílek. Dalšími neméně platnými členy týmu jsou Jan Plachý v roli trenéra brankářů, Ondřej Chlad působící jako kondiční trenér a Daniela Kalvodová v pozici fyzioterapeuta. Hlavní trenér Petr Fousek se v rozhovoru níže rozpovídal o uplynulé podzimní sezoně a jejím průběhu.

Po podzimu jste skončili v top 5, jste s průběžným umístěním spokojení a jak sezonu celkově hodnotíte?

Po podzimu jsme skončili na čtvrtém místě, ale ztrácíme jen tři body na místo první. S umístěním jsme tedy spokojení. Druhá liga je velice těžká a vyrovnaná soutěž, kde každý může porazit každého a vy týden co týden musíte dokazovat soupeřům, že to s vámi nebudou mít lehké. A výsledky zápasů nám dávají za pravdu. Podzimní část byla hodně náročná, nejenom fyzicky, ale i psychicky. Ne vždy se nám dařilo po herní stránce, ale kluci to vždy odpracovali na sto procent, a to i když se nám moc nedařilo. Jenom nás mrzí, že větší bodovou úspěšnost jsme měli na venkovních hřištích a bohužel na domácím hřišti jsme na můj vkus poztráceli zbytečně hodně bodů.

Dařilo se plnit cíle, které jste měli za začátku sezony?

Do soutěže jsme vstupovali sice po krátké, ale kvalitní letní přípravě. Většina hráčů (přechod z U18 do U19) nevěděla, co má od druhé ligy očekávat. S týmem jsme chtěli hrát na předních příčkách tabulky, což se nám po většinu podzimu dařilo. Za to bych rád klukům poděkoval, že podzim zvládli, protože zápasů a tréninků bylo opravdu hodně. Kluci vědí, o co se hraje a jsou připraveni pro to udělat maximum. Ale je před námi ještě dlouhá cesta. Tomuto týmu věřím, protože má charakterové vlastnosti, které je dostaly tam, kde jsou. PRACOVITOST, BOJOVNOST, CÍLEVĚDOMOST a hlavně TÝMOVOST!

Jaké jsou cíle do zimní přípravy, na čem chcete zapracovat?

Kluci dostali volno do 4.1.2024, které si jistě zaslouží. Ale od 27.12. 2023 začnou plnit individuální plány. Zimní přípravu chceme využít k tomu, abychom se co nejlépe připravili na jarní část soutěže, která bude opět velmi náročná. Proto hned 6.1.2024 odjedeme na kondiční soustředění na Klíny, kde se zaměříme hlavně na nabírání kondice a síly. Poté se budeme připravovat v domácích podmínkách, kde budeme střídat UMT, posilovnu a terén, čeká nás dost kvalitních přípravných zápasů, kde bychom se chtěli zaměřit na lepší defenzivu celého týmu po ztrátě míče, zlepšit útočnou přechodovou fázi, zaměřit se na střelbu a zakončení v pokutovém území, protože šancí jsme si na podzim vytvářeli opravdu hodně, ale měli jsme problém s jejich proměňováním.

Je něco, co byste chtěl ještě doplnit?

Tento úspěšný podzim bychom nezvládli nebýt mých nejbližších kolegů v realizačním týmu, kterým bych tímto velmi rád poděkoval. Závěrem bych rád poděkoval celému vedení FK Teplice, které nám vytváří výborné podmínky pro naši práci, abychom mohli vychovávat výborné fotbalisty, ale také slušné a vzdělané osobnosti. Nesmím zapomenout na mé další trenérské kolegy, se kterými jsme si sedli jak sportovně, tak i lidsky. Prožíváme spolu výhry i prohry, které nás posouvají v naší trenérské profesi dále.