11.12.2023 | Tereza Hoffmannová

U13: Podzimní sezóna z pohledu hlavního trenéra

Kategorii mladších žáků, konkrétně U13, má od nové sezony na starosti hlavní trenér Tomáš Vávra. V rozhovoru níže hodnotí nejen podzimní sezonu z hlediska fotbalového, ale také prozrazuje cestu, kterou chce kategorii vést, zaměří se i na zimní přípravu a cíle na jarní část.

Co byste rád řekl k sezoně úvodem?

Úvodem bych rád řekl, že v naší kategorii stále pracujeme na naší nastavené cestě. Důležitý je pro nás zejména dlouhodobý rozvoj hráčů, a to nejen z pohledu fotbalového, ale i osobnostního. Rádi bychom vychovali skvělé hráče, ale především dobré osobnosti. V dalším průběhu sezóny budeme dále pokračovat v rozvoji individuálních dovedností, a to se stále větším důrazem na detail, rychlost provedení, okamžité přepínání ve hře a vnímání hry jako celku. Ale úplně nejdůležitějším úkolem nás trenérů je, vytvořit u kluků trvalý a pevný vztah k fotbalu, který jim v budoucnu pomůže překonat nejednu překážku.

Jak probíhal začátek sezony a co vás v sezoně čekalo?

Začátek sezóny začal víceméně soustředěním v Blšanech, které posloužilo k tomu, aby kluky dobře připravilo na změny v soutěži, které nás čekaly v nové sezóně (ofsajd od poloviny hřiště, přechod na velké branky apod.) a také na nás čekalo mnohem více kvalitních týmů. Vznikla nová liga mladší žáků, kde se setkáváme s top týmy z Čech.

Jak probíhal tréninkový proces a co je pro vás v tréninku této kategorie důležité?

Naším cílem a s tím souvisejícím tréninkovým zaměřením je především rozvoj herních činností jednotlivce, a to zejména individuálních dovedností s míčem. Velkou část našich tréninků tvoří také různé formy fotbalových her, jejichž cílem je zdokonalování hry jeden na jednoho, orientování se ve hře na malém prostoru a hledání správného řešení v herních situacích. Snažíme se, aby všechna tréninková cvičení vždy vycházela ze situací, které přináší hra samotná. Rád bych podotknul, že důležitou součástí týmu jsou moji spolupracovníci, trenéři Petr Háša, Zdeněk Divecký a vedoucí týmu Lucie Tvrdíková. V tomto týmu jsou i kolegové z U12 – Daniel Kail a Rosťa Salák. Tvoříme výbornou partu, která je hlavním důvodem, že nám vše perfektně funguje a těšíme se na každý trénink.

Co vás čeká v zimní přípravě?

Pojem zimní přípravy pro nás neznamená nic speciálního. Kluci před sebou mají 6 měsíců před přechodem do kategorie starších žáků, a tak si již od začátku roku velké hřiště vyzkouší. V zimě již budeme kombinovat hru 10+1 a 8+1. V lize mladších žáků nadále 7+1. V březnu máme v plánu tradiční jarní soustředění do Blšan, na které se všichni opět moc těšíme. Také se moc těšíme na finálový turnaj Planeo Cup, na který se nám opět podařilo postoupit.

Jaké máte vyhlídky na jarní část sezony?

S kluky před sebou máme poslední půlrok společného dvouletého působení a jak již bylo vícekrát zmíněno, nadále pokračujeme v naší cestě. Stále bude převládat zaměření na individuální rozvoj hráčů, ale pomalu se budeme snažit, aby individuální herní výkony, co nejvíce zapadaly do skládačky výkonu týmového. Ale hlavně si také chceme společný půlrok pořádně užít. Hlavním cílem je klukům ukázat vše, co fotbal přináší a naučit je fotbal milovat. Vše ostatní se poté učí mnohem snadněji.

Je něco, co byste rád doplnil?

Závěrem bych rád poděkoval všem lidem, kteří se jakýmkoli způsobem podílí na chodu našeho fotbalového klubu. Speciální poděkování patří celému realizačnímu týmu kategorie mladších žáků U13 a také U12. Všem přeji hlavně pevné zdraví a úsměv na tváři.