23.12.2023 | Tereza Hoffmannová

U12: Hlavní trenér Daniel Kail hodnotí podzimní sezonu

Kategorie mladších žáků se momentálně nachází ve středu tabulky České ligy žáků. Vstoupila do sezony těžkým zápasem se Spartou, následovně prožila několik vítězných zápasů a poté také několik těsných proher či remízových utkání. Jak ale prozrazuje níže v rozhovoru hlavní trenér Daniel Kail, obměněný tým se v soutěži teprve začíná orientovat a výsledky rozhodně nejsou to hlavní, co trenéry zajímá. Jak to ze svého pohledu vidí například s tréninkovým procesem a na co v něm klade důraz se dočtete níže.

Jak jste podzimní sezonu zahájili?

Do úvodu sezóny jsme vstoupili s novým týmem, proto se úvodní část sezóny nesla ve znamení vzájemného poznávání, k čemuž nám výborně posloužilo soustředění v Blšanech. Přesto, že velkou část týmu tvořili nově příchozí hráči, brzy jsme věděli, že budeme tvořit výbornou partu, což se také potvrdilo. Navíc jsme za celý podzim měli minimum absencí v tréninku, což nám trenérům dodává ještě více chuti do další práce. Protože pokud kluky fotbal baví, je to pro nás trenéry ta největší odměna.

Na co kladete v tréninkových jednotkách důraz?

Naším cílem a s tím souvisejícím tréninkovým zaměřením je především pokračování v rozvoji herních činností jednotlivce, a to zejména individuální dovednosti s míčem (kličky, převzetí, zpracování, vedení, přihrávka, střela…). Velkou část našich tréninků tvoří různé formy fotbalových her, jejichž cílem je zdokonalování hry jeden na jednoho, orientování se ve hře na malém prostoru a hledání správného řešení v herních situacích. Vždy se snažíme, aby všechna tréninková cvičení vycházela ze situací, které přináší hra samotná. V dalším průběhu sezóny budeme dále pokračovat v rozvoji individuálních dovedností, a to se stále větším důrazem na detail, rychlost provedení, okamžité přepínání ve hře a vnímání hry jako celku.

Jak byste okomentoval vaše působení v soutěži?

Součástí našeho tréninkové procesu a rozvoje je také Česká liga žáků, která nám umožňuje porovnávat se s nejlepšími českými týmy. Na vysokou kvalitu a tempo hry v této soutěži si naši kluci zatím pouze ještě zvykají, což vzhledem k tomu, že většina z nich takové srovnání nikdy neměla, bude ještě chvíli trvat. Musíme být trpěliví.

Je něco, co byste rád dodal závěrem?

Určitě bych rád poděkoval svým kolegům a kamarádům, trenérům Rosťovi Salákovi, Zdeňku Diveckému a v neposlední řadě také naší vedoucí týmu, Aleně Niedermayerové. Společně tvoříme skvělou partu, která je hlavním důvodem, proč nám vše perfektně funguje a těšíme se na každý trénink.