22.08.2023 | Hoffmannová Tereza

Tomáš Netymach - Hlavní trenér kategorie WU18

U kategorie teplických dorostenek došlo od nové sezony ke změnám v realizačním týmu. Hlavním trenérem se stal Tomáš Netymach, který má za sebou bohatou trenérskou kariéru. Doposud sbíral zkušenosti pouze u chlapeckých mládežnických družstev. Angažmá v kategorii WU18 je pro Tomáše první zkušeností s ženským fotbalem.

Nejprve se nám v pár větách představ a pověz, jakou máš za sebou hráčskou, ale hlavně trenérskou kariéru.

Jsem čerstvě ženatý a přestěhovaný do Oseku. Pracuji jako technik ve stavebnictví. Moje kariéra je spjatá s FK Neštěmice, kde jsem přišel na nábor a přes všechny kategorie jsem přešel do A týmu, poté B týmu, trenérské pozice a vedení. Kariéru jsem neměl žádnou velkou. Prošel jsem krajem, A třídou, B třídou, ale jeden čas by mě možná vzala půlka okresu. Co se týče trenérské kariéry, vždy pro mě byly číslo jedna Neštěmice a nikam jinam jsem nechtěl. Trénoval jsem snad všechny kategorie od přípravky po dorost. Také jsem byl trenér okresních výběrů a jezdím jako trenér na kempy Luďka Zelenky.

Je to pro tebe první zkušenost s ženským fotbalem? Jak se v něm zatím cítíš?

Je to první zkušenost a vůbec jsem nevěděl, co od toho čekat. Věřil jsem, že po Báře Cankářové dostanu tým, který má dobrou partu. To se naštěstí potvrdilo a i díky tomu se cítím dobře, práce s nimi mě baví. Je to něco nového a zamlouvá se mi i spolupráce s dalšími trenéry v ženském úseku.

Proč zrovna klub FK Teplice? Hrálo velkou roli, že se jedná o tým dorostenek, když jsi byl doposud zvyklý trénovat kluky?

Upřímně, už jsem nechtěl trénovat. Fotbalové prostředí mě začalo frustrovat. Dostal jsem přes Báru nabídku a celkem mě nadchla, jedná se o něco nového a o novou výzvu. Nehrála tedy roli kategorie, nýbrž něco nového, co neznám a co by mě možná znovu motivovalo trénovat s chutí. To se zatím děje.

Máte za sebou soustředění v Dolní Poustevně, co bylo jeho náplní a na čem jsi s týmem chtěl hlavně zapracovat?

Na soustředění jsem jel po prvním tréninku, takže jsem vlastně neznal holky jménem. Tudíž bylo potřeba tým poznat jak lidsky, tak samozřejmě fotbalově. Bylo to takové netradiční soustředění, nicméně svůj účel splnilo.

Co vás v rámci přípravy ještě čeká?

Krom přátelských utkání především organizace hry, aby hráčky věděly, co mají na daných pozicích dělat a také, abychom hráli v útočné i obranné fázi jako tým.

Jaké máš cíle do úplně první sezony s novým týmem i s ohledem na působení ve 2. lize dorostenek?

Cíl asi vychází i z rozhovoru s šéftrenérem, kdy budeme chtít rozvíjet hráčky nejen technicky, ale také herně. Je potřeba holky naučit řešit určité situace možná i více odvážně, někdy zase více jednoduše. Do každého zápasu určitě půjdeme s tím, že chceme vyhrát. Uvidíme, jestli se nám to povede.