18.07.2024 | Tereza Hoffmannová

Soustředění U17 pohledem Davida Haviara

U17 je již druhý den na soustředění v útulném areálu v Roudnici nad Labem. Program má kategorie mladšího dorostu opravdu pestrý. Za sebou má dokonce již jedno utkání s pražským soupeřem z Dukly. Jak hodnotí uplynulý zápas hlavní trenér David Haviar a co nám prozradil o probíhajícím soustředění se dočtete v následujícím rozhovoru.

Včera vám začalo soustředění a na programu byl rovnou zápas s Duklou Praha, jak ho hodnotíš?

"Měli jsme náročný příjezd, jelikož se nám zpozdilo ubytování a čekali jsme trochu déle, takže jsme se báli, že to kluky rozhodí. Zápas jsme pak hráli od 16:30 s velmi kvalitním soupeřem z Dukly, což jsme věděli již ze soutěže, tudíž jsme se na ně těšili. Rozdělili jsme kluky na dvě skupiny, protože jsme měli přesně 22 hráčů. Utkání bychom mohli rozdělit na dva diametrálně rozdílné poločasy. První půli jsme hráli velmi dobře, naopak do druhého poločasu se nám nepovedlo vstoupit. Provázel nás špatný pohyb, spousta nepřesností a velmi vázla komunikace."

Plnili hráči individuální program před začátkem přípravy, respektive jak vnímáš připravenost kádru do sezóny?
"Měli jsme připravený individuální program, ale klukům jsme ho podali spíše jako návod. Chtěli jsme odpovědnost přehodit hodně na ně, protože měli  krátkou pauzu a chtěli jsme jim dát možnost se připravit individuálně podle sebe. Ačkoliv měli volno zhruba od poloviny června, pořád chodili do školy a my jsme nechtěli, aby už od začátku července, kdy jezdili teprve na dovolené, museli povinně plnit plán. Takže jsme jim dali jen určitý návod, jakým způsobem se mohou připravovat, ale nechali jsme to víceméně na nich. Chceme kluky rozvíjet komplexně jako hráče a pokud jim bude kondice chybět, tak ji doženeme společně."

Co je cílem právě probíhajícího soustředění?

"Cílem soustředění je rozvoj kluků po dovednostní, taktické i technické stránce. Pracujeme na vnímání hry, rozhodování a tréninkový proces už hodně ladíme do týmové práce, ale stále jsme samozřejmě zaměřeni na individuální rozvoj. K tomu všemu se pojí i kondiční stránka, která přijde společně s tréninkovým procesem."

Jaký vás ještě čeká program?

"Dnes nás ještě čeká další kvalitní zápas, ve 14:00 odehrajeme utkání s Dynamem Dresden. Na zápas se moc těšíme, protože taková střetnutí kluci vždy vnímají jinak, když soupeř pochází ze zahraničí. V sobotu máme v plánu konfrontaci ještě s jedním vynikajícím soupeřem, a tím bude VOŠ a SOŠ Roudnice nad Labem U19. Soustředění máme tedy opravdu herní."