17.02.2024 | Tereza Hoffmannová

Šéftrenér mládeže FK Teplice na stáži v Dánsku

Šéftrenér klubové akademie FK Teplice, Marek Vait, se nedávno zúčastnil prestižní akce ECA Youth Knowledge Exchange, která se konala v sídle FC Nordsjaelland, který je známý svým inovativním přístupem k rozvoji mladých hráčů. Klub se zaměřuje na celostní rozvoj hráčů, což zahrnuje nejen fotbalové dovednosti, ale i vzdělání a osobní rozvoj. Tato událost přilákala přes 120 zástupců z evropských fotbalových klubů a expertů na rozvoj mladých talentů. Diskuse se týkaly nejen vývoje talentů, ale i vzdělávacích aspektů a důležitosti zajištění herní praxe pro mladé hráče. Jak Marek Vait hodnotí svou návštěvu se dozvíte v rozhovoru níže.

Jaké hlavní poznatky jste si z této akce odnesl?

Diskuze o vývoji mladých talentů a přechodu do prvního týmu mi ukázaly, jak je důležité zaměřit se na individuální rozvoj každého hráče a stanovit mu jeho jedinečnou cestu. Také jsem získal cenné kontakty a nápady, které bych rád postupem času implementoval do naší klubové akademie.

Jak plánujete tyto poznatky využít v praxi?

Chtěl bych především zlepšit náš program vzdělávání a rozvoje hráčů. Už nyní pracujeme na společném herním stylu a tréninkové koncepci, zlepšení komunikace mezi trenéry, hráči a rodiči. Chtěli bychom, aby byli hráči co nejlépe připraveni na přechod do prvního týmu. Dále bych rád zavedl již zmíněné individuální hráčské plány rozvoje.

Co vás na akci nejvíce překvapilo?

Byl jsem ohromen otevřeností a ochotou sdílet zkušenosti mezi kluby. Atmosféra byla velmi pozitivní a všichni účastníci měli společný cíl – posouvat hráče v jejich rozvoji, aby mohli dosáhnout jejich plného potenciálu.

Další podrobnosti o této události najdete na webu ECA ZDE.