02.08.2024 | Tereza Hoffmannová

Rozhovor s šéftrenérem mládeže Markem Vaitem

Roční působení v teplickém fotbalovém klubu má za sebou šéftrenér mládeže Marek Vait. Jak hodnotí uplynulou sezonu a jaké vize má do té následující? Proč se nově spojili kategorie U18 a U19? Odpovědi naleznete v rozhovoru níže.

Jak bys z tvého pohledu šéftrenéra zhodnotil uplynulou sezonu?
Celkově bych řekl, že minulá sezóna přinesla hodně pozitivního, například velice dobrý herní projev kategorií U12 – U17, účast na mezinárodních utkáních a turnajích, kde naše týmy velice dobře reprezentovaly náš klub. Jak už to bývá, je tam i jeden negativní aspekt a to, že nám opět utekl postup s kategorií U19 do celostátní ligy dorostu v samotném závěru soutěže. Dále si myslím, že se také povedlo zlepšit komunikaci s rodiči, kdy jsme po společných schůzkách, kde jsme představili dlouhodobý plán rozvoje našich hráčů, dostali pozitivní zpětnou vazbu.

Tvým cílem po příchodu bylo poznat do hloubky prostředí klubu, podařilo se ho zrealizovat?
Mám pocit, že ano.

Další významnou metou bylo během roku vytvořit s trenéry jednotnou koncepci výchovy hráčů napříč klubem. I tento cíl se dá považovat za splněný?
Udělali jsme první kroky, je to běh na dlouhou trať, ale otevřeli jsme ty správné komunikační kanály. Aktuálně máme koncepci, kterou budeme v následující sezóně s trenéry testovat napříč jednotlivými kategoriemi.

Když to vezmeme trochu obecně. Podařily se naplnit cíle, které sis s trenéry před sezonou stanovil v rámci jednotlivých kategorií?
Tady když to vezmeme, tak nějaké sportovní výkonností cíle se objevují až v kategorii U19, tam se nám to bohužel nepodařilo. U těch nižších jsou většinou spojené s rozvojem hráčů a vytvářením vhodného prostředí, tam považuji cíle víceméně za splněné. Není to stoprocentní, protože to by bylo moc dokonalé.

Jaké jsou vize do další sezony?
Dále rozvíjet společnou koncepci a náš herní model napříč všemi kategoriemi. Jak jsem již psal v tomhle ohledu nás čeká ještě spousta práce. Více zapracovat na práci s videem, kdy bychom chtěli přenést nějaké aktivity více na hráče. Dále vytvořit systém individuálního hodnocení hráčů napříč celým klubem. A samozřejmě na konci sezóny slavit postup s kategorií U19 do celostátní soutěže dorostu.

Zavedli jste spojení kategorií U19 a U18, co si od toho slibujete?
Cílem spojení je vytvoření konkurenčního prostředí pro větší množství hráčů. Vyhodnotili jsme si, že v předchozích letech jsme pro kategorii U18 neměli odpovídající tréninkový proces, který byl limitovaný počtem hráčů na tréninku. Bylo to ovlivněné tím, že prioritou pro nás byla kategorie U19, která se vždy doplnila do požadovaného počtu a U18 pak trénovala v neodpovídajících počtech, což vedlo ke zhoršení tréninkového procesu a tím k neodpovídajícímu rozvoji hráčů, které potřebujeme mít připravené do dalších sezón, ať už do U19 nebo na přechod do dospělého fotbalu.