27.11.2023 | Tereza Hoffmannová

Kategorie U16 a U14 v akademii Red Bull Salzburg

Teplické kategorie U16 a U14 se ve dnech 17. - 19.11. 2023 zúčastnili zájezdu do vyhlášené akademie Red Bull Salzburg. Cestou do Salzburgu sehrála kategorie U14 přípravné utkání proti týmu FC Wels. Na místě pak čekaly obě kategorie další přípravné zápasy a celý trip byl zakončen nedělním utkáním s FC Silon Táborsko. Zeptali jsme se nejen trenérů, ale i samotných hráčů, jak se výlet povedl a jaké z něj mají dojmy.

Ohlédnutí kategorie U16

Celý zájezd zhodnotili trenéři této kategorie následovně: „Jakmile jsme se o možnosti této tour dozvěděli, byli jsme nadšeni. Věděli jsme, že nás během tří dnů čeká mnoho času stráveného na cestách. Ale atraktivita utkání, možnost konfrontace s africkým klubem v prostředí jedné z nejlepších akademií světa s následnou prohlídkou Akademie RB Salzburg, čas strávený na cestách naprosto vynahradila. Nehledě na to, že jsme se na cestu vydali klubovým autobusem a po celou dobu panovala výborná nálada, za což bych rád poděkoval všem zúčastněným kolegům a hráčům. Přivážíme si skvělé zážitky, postřehy a také motivaci do další práce. Hlavně si přejeme, aby to mělo stejný dopad na kluky. Na vlastní kůži prožili, co umí fotbal přinášet, a to jim dodalo motivaci do dalších tréninků. Kluky bychom rádi pochválili za obě utkání a za skvělou reprezentaci našeho klubu. Rakouská tour byla velmi povedená a my bychom za celé mužstvo rádi poděkovali za její realizaci a výbornou organizaci vedení mládeže klubu.“

Pohled hráčů kategorie U16: „V pátek ráno jsme vyrazili autobusem A-týmu směr rakouský Salzburg. Cestou jsme stavěli v krásném areálu ve Welsu, kde odehrála své utkání kategorie U14. Po večeři jsme pokračovali na hotel, kde jsme přespali. Druhý den jsme se vydali do vyhlášeného areálu RB Salzburg. Sehráli jsme velmi náročný zápas proti týmu Olympique Yeelen z afrického Mali. Bylo zajímavé konfrontovat se s takto kvalitními hráči z jiného kontinentu a jsme moc rádi, že jsme tuto možnost dostali. Na zvláštním, měkkém povrchu uměle trávy jsme odehráli zápas, ve kterém měl první půli navrch soupeř, ale druhou jsme zase naopak o něco lepší byli my. Výsledek byl 3:2 pro tým z Mali, ale zkušenost si myslíme, že to byla pro oba celky stejně cenná. Vzápětí odehráli svůj zapas také kluci z U14, a to v kryté hale s kluky přímo z RB Salzburg. Poté následovala prohlídka nádherného areálu, který si myslíme, že úplně všem vyrazil dech. Obrovská posilovna, 6 tréninkových hřišť a další skvělé prostory, to byla prostě nádhera. Poslední den jsme cestou zpět odehráli zapas s Táborskem. V zápase jsme byli po celou dobu jasně lepší a nebýt zbytečných chyb na konci, byl by výsledek ještě markantnější. Nakonec zápas skončil naší výhrou 5:3. Celkově bychom chtěli poděkovat klubu FK Teplice, že jsme měli možnost se podívat do obrovské akademie v Salzburgu. Mohli jsme nabrat zkušenosti a vzpomínky, které nám už nikdo nevezme. Proti týmu z afrického kontinentu nehrajeme každý víkend, a proto bylo opravdu zajímavé vidět trochu jiný styl fotbalu v jejich podání a zase se něco přiučit. Ještě jednou DĚKUJEME.“ Shrnul všechny důležité okamžiky Jakub Eiselt.

„Já jsem osobně rád, že jsme se mohli zúčastnit takového zájezdu. Mám radost, že jsme si mohli prohlédnout akademii Salzburku, protože to je jedna z nejlepších akademií v Evropě. Zážitků je hodně, ale největší je asi samotná prohlídka akademie, to co tam vybudovali je neskutečné. Jménem celého týmu bych chtěl poděkovat za realizaci a organizaci celé cesty a doufám, že se v budoucnu naskytne podobná příležitost.“ doplnil další hráč týmu Kryštof Čejka.

Přehled výsledků přátelských utkání:

Olympique Yeelen (Mali) vs. FK Teplice U16 3:2 (1:1)

Branky: Čejka, Skála

FC Silon Táborsko vs. FK Teplice U16 3:5 (0:3)

Branky: Skála, Čejka, Hopi, Šimek, Rezek

Ohlédnutí kategorie U14

Komentář k celé akci doplnil také hlavní trenér kategorie Miroslav Šašek:„Opravdu parádní výlet se vším všudy. Kvalitní soupeři, se kterými naše mužstvo předvádělo velmi dobré výkony. Hlavně přímá konfrontace s RB Salzburg byla velmi přínosná a celkově inspirativní jak pro hráče samotné, tak i samozřejmě pro nás trenéry. Třešinkou na pomyslném dortu byla pak prohlídka celého komplexu a zázemí tohoto předního rakouského klubu, jehož akademie patří jistě k nejlepším v Evropě. Tento zájezd musím hodnotit velmi kladně. Vše bylo naprosto precizně zorganizováno a my jsme se tak po celou dobu výborně bavili. Tímto bych chtěl tedy poděkovat nejenom všem hráčům a kolegům v realizačnímu týmu za skvělou prezentaci FK Teplice, ale i vedení úseku mládeže za možnost účasti na této akci.“

Přehled výsledků přátelských utkání:

FC Wels – FK Teplice U14 0:4 (0:2)

Branky: Ryška, Mareš, vlastní, Voloshyn

Red Bull Salzburg – FK Teplice U14 1:0 (1:0)

1: poločas

FC Silon Táborsko U15 – FK Teplice U14 1:0

2. poločas:

FC Silon Táborsko U14 – FK Teplice U14 0:0

„Za klub FK Teplice jsme opravdu rádi, že se podařilo uspořádat pro kluky takový zájezd, který pro ně jistě byl velkou inspirací a zkušeností. Je proto potřeba poděkovat také městu Teplice, které zajistilo vycestování celého týmu a pokrylo finanční prostředky na dopravu.“ dodal za klub manažer mládeže Jaroslav Bartoš.