18.04.2024 | Tereza Hoffmannová

FK Teplice v mezinárodní konfrontaci

Zimní období se napříč všemi mládežnickými kategoriemi neslo pochopitelně v duchu přípravy na jarní sezonu. Do nabitého tréninkového cyklu spadaly jak samotné tréninkové jednotky, tak přípravná utkání a turnaje. Právě v nich se náš klub dlouhodobě snaží vyhledávat atraktivní soupeře i mimo naši republiku a rozšiřovat spolupráci se zahraničními celky. Několik takových akcí se uskutečnilo i letos a níže přinášíme krátký přehled společně s výsledky.

Manažer mládeže FK Teplice Jaroslav Bartoš okomentoval mezinárodní konfrontaci teplických týmů: „Jsem rád, že se nám daří neustále rozšiřovat kontakty, především v Německu a že se potkáváme se zahraničními soupeři, což je pro hráče a hráčky vždy velmi zajímavá konfrontace. V zimním přípravném období se nám podařilo zajistit i zajímavý zájezd do vyhlášených akademií v Rakousku a Polsku, kde jsem sehráli utkání i s africkým týmem. V domácím prostředí jsme přivítali dánský tým, a ještě nás čeká družstvo z Holandska.“

Teplické kategorie U16 a U14 v zimním přípravném období absolvovaly hned dva velké výjezdy. První se uskutečnil ve dnech 17.-19.11. 2023, kdy oba celky odcestovaly do vyhlášené akademie Red Bull Salzburg (Článek ZDE). V rámci druhé zahraniční akce navštívili hráči společně s realizačním týmem ve dnech 23.-25.2. 2024 další věhlasnou akademii Legii Warszava. 

Kategorie U11 se na rozdíl od starších spoluhráčů vydala k jinému sousedovi, který své hranice pojí s naší republikou. Turnaj NxtGen Cup se uskutečnil v Berlíně 2.3. 2024 a naše mladé družstvo si přivezlo nejen skvělé zážitky, ale také mnoho zkušeností. Výsledkově se jim turnaj sice nevyvedl, kluci ze starší přípravky obsadili 7. místo. Samotné umístění je však jen nepatrným detailem, jelikož hlavním cílem v těchto kategoriích není vyhrávat vše, co se dá, ale hlavně naše hráče vychovávat a správně rozvíjet směrem k jejich nejen fotbalové budoucnosti. 

K zajímavému střetnutí došlo i v kategoriích U12 a U13. Kluci z mladších žáků se v domácím prostředí postavili proti soupeři z Dánska, konkrétně Dalum IF. Kategorie U12 svůj duel prohrála 2:9 a kluci z U13 si odnesli nepříznivý výsledek 1:4. Proti stejnému soupeři odehráli přípravné utkání také hráči z kategorie U16, těm se výsledkově dařilo o něco více, když vyhráli 3:0.

Několika halových turnajů pořádaných v sousedním Německu se zúčastnily celky z kategorie přípravek. U8 se vydala na turnaj do Drážďan, kde obsadila celkově 7. místo. U9 absolvovala turnaj ve Freibergu, který zakončila 8. místem. Do stejného města odcestovaly i kategorie U10 a U11, které také sbíraly cenné zkušenosti na zahraničním halovém turnaji. Oba výběry mladších žáků společně navštívily turnaj v Drážďanech, odkud U12 přivezla krásné 2. místo a U13 obsadila 8. místo.

Na významné akce jako byla návštěva akademií v Red Bull v Salzburgu, Legie Warszava pro kategorie U16 a U14 a na turnaj NxtGen Cup v Berlíně pro kategorii U11 nám na dopravu přispělo město Teplice. Tímto děkujeme za finanční příspěvek a podporu našeho klubu.