13.06.2023 | Němcová Leona

Dorostenky a mladší žákyně na Germany Cupu

GERMANY CUP 2023 - mezinárodní fotbalový turnaj mládeže v Německu

V termínu 26. - 28. 5. 2023 se teplické dorostenky a mladší žákyně vypravily na prestižní turnaj do německého Frankfurtu. Cestovaly autobusovou dopravou a v páteční odpoledne hlásily příjezd na místo. Ještě v podvečer bylo pro všechny účastníky připraveno slavnostní zahájení turnaje i s doprovodným programem. Tento turnaj byl pořádán pro několik kategorií z řad klučičích týmů od U9 až po U19 a také z dívčích týmů pro kategorie WU15 a WU17. Právě v kategorii WU17 startovaly naše dorostenky doplněné o některé hráčky ročníku 2008 ze starších žákyň.

Systém turnaje nabídl rozdělení na 2 skupiny. Teplické hráčky byly přiřazeny do skupiny A, kde na ně čekaly zajímavé soupeřky – SC Dortelweil, TSV Godshorn (Německo), SV DSO, FC Oudewater (Nizozemsko). Ve skupině B pak bojovaly týmy – Eintracht Frankfurt, SV Budberg 1946 (Německo), FC Eindhoven (Nizozemsko) a SK Roudnice nad Labem (Česko). Ve skupině se hrálo každý s každým a zápas trval 25 minut. Do závěrečných bojů o 1.-4. místo pak postupovaly z každé skupiny první dva nejlepší celky, zbytek týmů pak hrál o 5.-9. místo.

Turnaj pro naše holky začal velmi slibně, když se v utkání proti FC Oudewater prosadila nejprve Čápová, poté přidala druhý gól Kadlečková a zápas dopadl 2:0. Následující soupeř, kterým byl nizozemský SV DSO, nás ale rychle probral, jelikož se navzdory velkému tlaku nepodařilo vstřelit branku a z ojedinělého rohového kopu teplické hráčky inkasovaly. Zápas tedy skončil smolnou prohrou 0:1. Ve třetím zápase na Teplice čekal zatím suverén skupiny SC Dortelweil, který těžil hlavně z úniků po lajně a centrovaných balónů. Do zápasu holky nastupovaly s vědomím, že musí vyhrát, pokud chtějí postoupit do finálových bojů o 1.-4. místo. Ani tento zápas se ale žlutomodrým děvčatům nepovedl. Nejen, že se nepodařilo vstřelit branku, ale naopak dvě branky padly do naší sítě, zápas tedy skončil prohrou 0:2. To bylo pro sobotní hrací den vše, poslední zápas ve skupině i následné boje o umístění byly v plánu až v neděli.

Sobotní volné odpoledne využil teplický tým na procházku a prohlídku města. Hráčky se tak mohly těšit nejen ze sportovního zážitku, ale také z poznání nových míst. V rámci turnaje byla navíc pro všechny účastníky připravená večeře v místní restauraci.

Nedělní hrací den odstartovaly teplické hráčky utkáním proti německému TSV Godshorn. Celý zápas měly holky herní převahu, kterou nakonec přetavila ve vítězný gól Henychová a utkání tak skončilo 1:0. Tím se uzavřela základní skupina, ve které teplický tým skončil na 3. místě z pěti účastníků a bylo jasné, že si zahraje o konečné 5. místo. Závěrečné boje o nejlepší možné umístění vyzněly lépe pro naše hráčky, když se opět prosadila Henychová. Teplice si tak z Germany Cupu odvezly konečné 5. místo. Po vyhlášení, které následovalo ihned po odehrání všech zápasů se celý tým odebral do autobusu a vydal se na zpáteční cestu domů.

Turnaj ve Frankfurtu zhodnotila i trenérka týmu Barbora Cankářová: „Celý turnaj je pro nás obrovskou zkušeností, měly jsme možnost zahrát si proti zahraničním týmům a porovnat se s nimi. Holky odehrály velmi slušné zápasy, kdy soupeřky i herně přehrávaly, ale fotbal se hraje na góly a my jsme jich daly méně, než bylo potřeba. Konečné 5. místo tedy bereme, i když jsme pomýšlely na vyšší umístění. Ale to se opět vracíme k tomu, že se máme ještě co učit a jinak, než nasbíráním podobných zkušeností to nepůjde. Jsem tedy ráda, že jsme se tak velkého turnaje mohly zúčastnit a určitě bych ocenila, kdyby se z toho stala tradice a každý rok jsme se na podobný turnaje mohly podívat.“

Poděkování za reprezentaci na Germany Cupu patří všem zúčastněným hráčkám společně s realizačním týmem. Děkujeme i klubu FK Teplice za finanční zajištění turnaje. Dále městu Teplice, které se podílelo na vycestování celého týmu. A poslední poděkování patří autobusové dopravě T. Višňáka.