05.08.2024 | Tereza Hoffmannová

David Köstl hovoří o letní přípravě kategorie U14

Obě kategorie starších žáků jsou již od čtvrtka na pětidenním soustředění v Roudnici nad Labem. V následující sezoně povede mladší kategorii trenérské duo David Köstl a Patrik Gedeon. Na co kladou v přípravě U14 trenéři důraz? Jak hodnotí uplynulé soustředění? Co tým v přípravě ještě čeká? Níže přinášíme rozhovor s hlavním trenérem kategorie U14 Davidem Köstlem.

Dnešním dnem končí vaše soustředění, jak ho hodnotíš?

Pro naši kategorii U14 bylo hlavním cílem poznat kluky, které jsme převzali, jelikož je máme teprve dva týdny. Dále jsme nastavovali principy hry na velkém hřišti, protože přechází z malého hřiště na velké a ten prostor je pro ně největší potíží. Takže jsme absolvovali ukázky videí, principů hry, kterým se chceme věnovat, rozestavení a dalších věcí, které jsou pro hráče nové.

Náplní programu byl tedy převážně přechod na velké hřiště, je to tak?

Ano, přesně tak. My máme nastavené, že ještě v U13 kluky držíme na malém hřišti, se kterým se již víceméně nepotkají ve svém fotbalovém životě, akorát v tréninku, tudíž jim ho necháváme. Jen poté v přípravných utkáních si pak zkouší velké hřiště a připravují se na přechod do starších žáků, aby věděli, co je čeká. Takže na tom teď intenzivně pracujeme a věnujeme se hlavně přechodu a rozdílům.

Měli kluci před začátkem přípravy individuální program nebo dostali volno?

Ano, měli individuální přípravu týden před začátkem tréninkového procesu. Náš kondiční trenér z akademie hráčům poslal týdenní plán, kdy bylo cílem kluky rozběhat před tím, než se zapojí do tréninků, aby už něco měli za sebou. Kluci měli během volna svoje aktivity, kterým se věnovali, tudíž pro nás nebylo potřeba je tlačit do kondiční přípravy ještě před začátkem tréninkového procesu. Spíše pro nás bylo důležité je už nastavit do toho procesu, aby nepřišli do začátku úplně z nuly, jelikož nás hned čekal turnaj v Podbrezové, v rychlém sledu soustředění, dále memoriál Tomáše Kameníka a za měsíc nás již čeká soutěž.

V průběhu soustředění jste odehráli přátelské utkání s Baníkem Sokolov. Vyhráli jste vysoko 14:0, jak utkání hodnotíš?

Soupeř byl lehčí a pro kluky to byl spíše takový lepší tréninkový zápas. Na druhou stranu si kluci zase mohli více zastřílet a byli neustále na míči. Nicméně byť je výsledek jednoznačný, bylo tam spousta věcí, na kterých je potřeba zapracovat. Hlavně na práci s prostorem, k tomu klukům říkáme, že je to takový jejich dvanáctý spoluhráč a je potřeba si s ním poradit.

Nedávno jste odehráli turnaj v Podbrezové a zaznamenali jste úspěch v podobě druhého místa. Jak se zpětně na turnaj díváš?

Byl to turnaj po velmi dlouhé cestě, což bylo jediné, co pro nás bylo náročnější, i když si kluci cestu i přes tu délku užili. Přijeli jsme ovšem do nádherného prostředí v Nízkých Tatrách, kde jsme dostali krásné ubytování. Turnaj jsme odehráli na perfektně připraveném hřišti přímo pod Ďumbierom, největším vrcholem Nízkých Tater. Myslím, že kluci si celý turnaj užili a byli spokojení po všech stránkách.

Co vás čeká po soustředění, na čem budete v přípravě pracovat?

My budeme dále pracovat na tom, aby si kluci zvykali na velké hřiště a máme nastavené jasné cíle a principy hry, které do nich chceme dostat. To bude největší dávka toho, co kluky chceme učit a na co chceme, aby si zvykli. Má to navíc vývoj celé dva roky, protože s hráči budeme pokračovat i příští rok. To je zajímavé i pro nás pro trenéry, jelikož jsme teď strávili sezonu právě v U15, kdy už hráči v uvozovkách dělali věci, které jsme po nich chtěli správně ve většině případů. Tudíž vracet se po dvou letech zase do U14 je pro nás trenéry také zase změna, jelikož si to samozřejmě musíme v hlavě překlopit, abychom po hráčích nechtěli to, co zvládali kluci v U15.

Chtěl bys něco dodat závěrem?

Asi jen to, že kluci jsou skvělí, vnímaví, správně nastavení, disciplinovaní a my jim budeme společně s trenérem Gedeonem pomáhat, aby na té fotbalové cestě byli šťastní a ve finále také úspěšní.